Este leparkolunk a házunk előtt, kiszállunk, és jó esetben még akkor, rossz esetben csak másnap reggel vesszük észre, hogy az egyik rendszámtáblánknak csak a hűlt helye található.  Vagy egészen egyszerűen sikerül úgy találkoznunk egy vonóhorgos autóval, hogy a rendszámtáblából sok olvasható nem marad.  Vajon mi ilyenkor a teendő? Kit kell értesíteni? Hol lehet új rendszámtáblát rendelni? Lehet-e közlekedni csak egy rendszámtáblával? És mi van akkor, ha ellopják egyszerre mindkét rendszámtáblánkat?  A fenti kérdésekre igyekszünk alább válaszokat adni.

Ha csak az egyik rendszámtáblánk veszett el, vagy ment tönkre, akkor az első utunk vezessen egyenesen a kormányablakhoz vagy okmányirodához. Csak azok a kormányablakok alkalmasak a teljes ügyintézésre, amelyekben okmányiroda is működik. Erről előzetesen telefonon érdeklődjünk.

Az ügyintézés és az új rendszámtábla legyártásának díja 12 300 Ft.

Az ügyintézéshez szükségünk lesz a következőkre: azonosító okmányaink (személyes, és a gépjárműé), az ügyleti díj befizetéséről szóló igazolás, valamint annak a nyomtatványnak a kitöltése, amelyben rögzítik, hogy elveszett, avagy megrongálódott a rendszámtáblánk, illetve rögzítik az adatainkat az utángyártáshoz.

Fontos tudnunk, hogyha a hátsó rendszámtábla rongálódott vagy veszett el, akkor némileg több lesz a feladatunk, mert az új rendszámtábla átvétele után a műszaki érvényesítő címkét, és a környezetvédelmi matricát is pótolnunk kell.

Az új rendszámtábla elkészültéig, amely kb. 3 hét, az autóval közlekedhetünk egy rendszámtáblával is, de mindig hordjuk magunkkal a kormányablaknál kapott igazolást, hogy bizonyítani tudjuk, hogy folyamatban van a rendszámtábla utángyártása. Egy rendszámtáblával maximum egy hónapig közlekedhetünk!

Amennyiben rongálódás miatt volt szükség új rendszámtáblára, a régit minden esetben be kell vonni, azaz le kell adnunk, mielőtt az újat átvesszük. Tehát, ha azt jelöltük meg oknak az utángyártás kérésénél, hogy a rendszámtábla megrongálódott, olvashatatlan, akkor addig az autón maradhat, míg elkészül az új, de csak akkor kapjuk a kezünkbe majd az újat, ha a régit átadjuk!

Ha az első és a hátsó rendszámtábla egyszerre tűnik el az autóról, az szinte egészen biztos, hogy lopás miatt történik. Ebben az esetben irány a rendőrség, ahol bejelentést kell tennünk, jegyzőkönyvet kell felvetetnünk, és ezzel kell felkeresnünk a kormányablakot, vagy okmányirodát.  Ilyenkor teljesen új rendszámot kap az autónk. Nem adható ki új rendszám azokra a járművekre, amelyeknek már másodszor lopják el, vagy tűnik el a rendszámtáblája.