Állandó személyi igazolványt kötelező kérnie annak a Magyarországon élő magyar állampolgárnak, aki nem rendelkezik érvényes útlevéllel vagy kártya formátumú vezetői engedéllyel. Továbbá a bevándorolt, a letelepedett, a menekült és az oltalmazott jogállású személyeknek.

Több tényezőtől is függhet, hogy a személyi igazolvány kérelmezése, kiállítása ügyében mely hatóság illetékes (például életkortól, állampolgárságtól, jogállástól), de mindezzel kapcsolatban a Kormányablaknál felvilágosítást tudnak nyújtani, illetve számos esetben a kérelem is beadható.

Az eljárás kezdetekor be kell mutatni valamilyen személyazonosításra alkalmas iratot pl. útlevél, vagy kártya formátumú vezetői engedélyt. Ha egyik sincs meg, akkor a születési anyakönyvi kivonatot, vagy a névviselés megállapítására alkalmas házassági anyakönyvi kivonatot. Ha van doktori címünk, akkor az ezt igazoló okiratot is vigyük magunkkal. Továbbá a lakcímkártyánkat!

Új személyigazolvány igénylésének illetéke 1500 forint, az ügyintézés határideje a kérelem illetékes hatósághoz történő megérkezésétől számított 20 nap. Ha ezalatt szükségünk van ideiglenes személyi igazolványra, akkor további 1500 forintot kell fizetnünk. Illetékmentes viszont az igénylés a 14 év alatti személyeknek (kivéve elvesztett igazolvány pótlása esetén), a 65. életévet betöltött személynek, ha nincs útlevele vagy jogosítványa. Szintén illetékmentes az eljárás abban az esetben, ha gyártáshibásat kapunk, vagy ha a hatóság téves bejegyzése miatt rossz a kártya. Ezt úgy kell érteni, hogy például elírják a nevünket vagy a születési dátumunkat, édesanyánk nevét.

Ha a személyazonosságunk igazolására van szükség, elvileg a személyi igazolványt helyettesítheti másik hivatalos, fényképes dokumentum, mint például az útlevél, vagy a vezetői engedély. Ilyen eset lehet például, amikor banki ügyet intézünk, átvesszük a postára érkező leveleinket, vagy csomagjainkat, BKK bérletet vásárolunk, vagy átvesszük az interneten rendelt termékeket. Nem ritka az sem, hogy kórházban, ambulancián a TB kártya mellett fényképes igazolványt is kérnek, pláne ha először járunk az adott intézményben. Hasonló a helyzet, ha az autónkat szeretnénk vizsgáztatni.

A személyi jó néhány éve számos esetben már az útlevelet is helyettesíti, sok országba beutazhatunk vele. Az országok listája megtalálható a Konzuli Szolgálat honlapján.