Sok minden eszébe jut az embernek egy hosszabb vagy rövidebb utazás előtt, de egy dologról talán hajlamosak vagyunk megfeledkezni: mi lesz, ha esetleg orvosi ellátásra szorulunk egy idegen országban?

Mikor lefoglaljuk az utat, befizetjük a költségeket, csomagoljuk a bőröndöket, nem feltétlenül gondolunk arra, mi történik majd velünk, ha baleset ér vagy megbetegszünk. Pedig kellene, mert akár egy csonttörés is sokba kerülhet, ha sem biztosításunk, sem EU kártyánk nincsen.

Az EU kártya a hazai TB kártya európai megfelelője: ingyenes betegellátásra jogosít bizonyos esetekben az EU tagállamaiban, továbbá Izlandon, Lichtensteinben, Norvégiában és Svájcban.is. Azt tudni kell azonban, hogy az EU kártya terhére nem látnak el magánorvosok, és például a hazaszállítás költségeit sem téríti. Vagyis ez a dokumentum nem helyettesíti az utasbiztosítást, amit továbbra is érdemes megkötni.

Baj esetén az orvos döntheti el, sürgős-e annyira a beavatkozás, hogy a kártya terhére történjen az ellátás. Ha például eltörjük a lábunkat, akkor természetesen begipszelnek, és nyilván sürgős eset egy szülés beindulása. De ha egy mandulaműtétre, szemölcs leszedésére szorulunk, ami nem sürgős, akkor azt nem kötelesek elvégezni, csak akkor, ha egy évet maradunk az adott országban.

Ha itthon is kezeltek a problémával, amivel ott is ellátásra szorulunk, akkor csak úgy látnak el, ha a kint tartózkodás alatt súlyosbodott a betegség. A támogatott gyógyszerekhez is megkaphatjuk a támogatást, ha egy másik EU tagállamban váltjuk be a receptet.

Figyelembe kell azonban venni, hogy azonos feltételekkel látnak el minket, mint a helybélieket. Vagyis ami az ott lakóknak ingyenes, az nekünk is. Hiába csinálnak meg valamilyen beavatkozást Magyarországon ingyen, ha az adott országban fizetni kell érte, akkor nekünk is fizetnünk kell.

Fontos tudni, hogy egyes országokban nem kapunk ingyenes szolgáltatást, hanem meg kell előlegeznünk az ellátás költségeit, amit utólag megtérítenek majd számunkra.

Az EU kártya igénylését lehet személyesen a kormányablaknál, meghatalmazással, vagy postai úton intézni. Ha a postai utat választjuk, először le kell tölteni egy formanyomtatványt, és kitölteni.

A kártyát az OEP (Országos Egészségpénztár) állítja ki, a kormányablaknál csak igényt nyújthatunk be. A meghatalmazást lehet gépelve küldeni, ez esetben két tanú is szükséges, vagy kézzel is írható. Kiskorú esetén csak a szülő lehet meghatalmazott.