A Galaxis útikalauz stopposoknak című szatirikus és kultikus regényben egyszer csak megjelennek a Földön az emberiség számára addig ismeretlen, földönkívüli vogonok, hogy két perc alatt eldózerolják a bolygónkat, mert a helyén egy hiperűr-bekötőutat akarnak építeni. Amikor a döbbent emberek szóvá teszik, hogy talán ezt előbb velük is meg kellett volna beszélni, a vogonok értetlenül válaszolják, hogy a tervek ötven földi éve ki voltak akasztva a központi galaktikus tervezőirodában az Alfa Centaurin. És ennek ellenére egyetlen észrevétel sem érkezett - márpedig a hallgatás beleegyezés

Ha ezek után még ki kell mondanunk a szájbarágós tanulságot: a legprofibb ügyintézési lehetőség se ér semmit, ha egyrészt nem is tudunk róla, hogy létezik, másrészt fényéveket kell utaznunk annak érdekében, hogy igénybe vegyük.

Ahogy korábbi posztunkban már megírtuk, a kormányablakok lényege az egyablakos szolgáltatás, melynek óriási előnye, hogy számtalan ügytípusra kínálnak megoldást egyetlen helyen. Ez már önmagában is jelentős fejlődés a bürokrácia világában. De lássuk be, nem lennénk vele kisegítve, ha csak egyetlen ilyen intézmény működne, kizárólag Budapest belvárosában és munkaidőben. Ez a szolgáltatás akkor válik igazán értékessé, ha igazi országos hálózat jön létre belőle, vagyis a közelünkben, elérhető helyen is igénybe vehetjük.

Szerencsére ezzel teljes mértékben tisztában vannak a projekt felelősei, és egyre több kormányablak nyílik országszerte. Míg az induláskor, 2011-ben csak 29 helyen, főleg a fővárosban és a megyeszékhelyeken voltak ilyen pontok, addig ma már szinte minden nagyobb városban, sőt akár bevásárlóközpontokban is intézhetjük ügyeinket. Lényegesen kevesebb a sorban állás, akár munkaidő után is mehetünk, hiszen van olyan kormányablak, ami hétköznapokon reggel 8 és este 20 óra között van nyitva.

Itt speciálisan képzett ügyintézők fogadják az ügyfeleket. Nem kell külön elmennünk a földhivatalba, a nyugdíjintézetbe, a munkaügyi kirendeltségbe, hanem mindent egy helyen indítványozhatunk. Ezzel időt, energiát spórolhatunk. 

Az okmányirodák helyén sorra nyílnak kormányablakok, és egyes plázákban (pl. Campona, Csepel Plaza), valamint bizonyos TESCO áruházakban (pl. Váci út, Új Buda Center, vagy Pesterzsébet), illetve CBA-ban (pl az Újszegedi CBA Nova-ban) is lehet már ügyintézni. Az állam további kormányablakok nyitását tervezi postákon, forgalmas vasútállomásokon.

A kormanyablak.hu honlapon térképen és megyénként lebontva is megnézhetjük, hol van a hozzánk legközelebb eső, vagy legkönnyebben megközelíthető kormányablak.

Így talán azt is megakadályozhatjuk, hogy a vogonok egy szép csütörtöki napon váratlanul ledózerolják a Földet…